Creativiteit, een missie

Ik voelde mijn ogen nat worden. Toen keek ik om me heen, om te zien of iemand het door had. Een ieder keek erg aandachtig naar de video’s die tijdens de presentatie van Amercans for the Arts werden afgespeeld: Encourage Creativity. Deze video’s laten kinderen aan het woord, en een meisje legt uit wat kunst is en waartoe het bijdraagt. Als participant van International Visitors Leadership Program (IVLP) in 2015 werd ik geraakt door de presentatie over Arts Education van Americans for the Arts in Washington DC. Mijn kunstenaarschap werd aangesproken. Nu intenser dan ooit.

Video credits: Americans for the Arts, USA

Het muntje viel als lood: direct! Ik kreeg opnieuw de bevestiging dat kunst een enorme kracht is voor een persoon, dus ook voor een gemeenschap. Het was alsof opnieuw iets in mij ging leven. Terwijl ik in gezelschap was van verschillende mensen betrokken bij kunst, begon ik door te krijgen dat er meer is wat ik kan doen. Ik kreeg het lef mij voor te nemen: meer jongeren kunst te laten ervaren. Tot aan dit besluit was kunst het verwerken van datgene wat mij bezig hield. Meestal persoonlijke ellende. Op den duur mocht mijn kunstenaar-zijn definitief veranderen: ik wilde steeds meer met anderen interacteren. Niet meer alleen duiken in een schilderij waar afgedekte gezichten door hoeden iets verbergen.

Hoewel ik de kracht van mijn creatieve betrokkenheid altijd heb ervaren, bracht IVLP mij tot inzicht en acceptatie, dat kunst meer is dan het reflecteren op mijn identiteit. Kunstenaar zijn werd dan: het uiting geven aan mijn rol als actieve burger. In de strijd om grip te krijgen op mijn kunstenaarschap heb ik ooit alle schilderijen, kunstboeken en datgene wat gerelateerd was aan mijn artistieke betrokkenheid vernietigd. Dat alles verbrandde ik in 2012. In 2015 toen ik vaststelde dat kunst niet weg te denken was in mijn leven, keek ik even terug: alles verbranden was ergens goed voor. Het maakte plaats voor nieuwe dingen. Niet gewoon voor mijn andere bezigheden, zoals het adviseren en ondersteunen van bedrijven bij het opzetten en onderhouden van managementsystemen. Het bracht me kracht om een andere kunstenaar te worden.

Video credits: Americans for the Arts, USA

In 2017 ontwikkelde ik het project MISSION 21 waarbij kunstenaars werken met jongeren. Mogelijk was ik nog steeds opgeladen door het kruid waarmee ik beschoten was toen ik gefascineerd zat te luisteren naar de presentatie van Americans for the Arts. Minstens een keer schoot ‘Surinamers voor de kunsten’ door mijn hoofd. Op dat moment vroeg ik me af: ‘Hoeveel mensen vrezen dat kinderen ruimte geven om creatief bezig te zijn ten koste gaat van schoolprestaties?’ We hoeven niet allemaal de titel van kunstenaar te dragen. Maar als er meer mensen met een creatieve geest zouden rondlopen in dit land… dan waren regering en volk vast wel een stuk verder.